Cykelhjelm til børn

Cykelhjelme til børn

Børn skal cykle med cykelhjelme, så simpelt er det! Vi har kun sikre og CE-godkendte hjelme i vores sortiment, så du behøver ikke at bekymre dig om dit barns sikkerhed når du leder efter en cykelhjelm her. Børn cykler tit om kap eller andet på deres cykler, og sikkerheden skal være i top så børn kan være børn. For at finde den rigtige størrelse skal du dog måle dit barnets hoved (se hvordan her) - alternativt kan du bruge tabellen nedenfor til at få en ca. indikation.

Du finder et stort udvalg af cykelhjelme til børn på internettet, og generelt er de opdelt i to forskellige kategorier: 1. de klassiske "flade" cykelhjelme og 2. de moderne "runde" cykelhjelme. Begge typer fås naturligvis både til piger og drenge, og du kan helt sikkert finde en som dit barn (eller dine børn) vil synes om.

Det er vigtigt at vi voksne bruger cykelhjelm, uanset om vi er ude på en kort eller lang tur. Men det er endnu vigtigere, at vores børn bruger cykelhjelm, da de dels er mere udsatte i trafikken, og dels har dårligere mulighed for at nå at beskytte sig selv i tilfælde af en eventuel ulykke. Det er vores ansvar som forældre, at vores børn er beskyttede i trafikken, uanset om de cykler rundt alene eller sammen med os.

Vi anbefaler altid, at du sammen med dit barn finder en cykelhjelm, så de får medbestemmelse og selv kan vælge et sejt design. På den måde bliver børnene meget gladere for hjelmene, og det bliver markant nemmere at få dem til at tage cykelhjelmene på om morgenen, når I har travlt og er på vej ud af døren.

Hvilken cykelhjelm til børn skal du vælge?

Når det kommer til cykelhjelme til børn, så er sikkerheden om muligt endnu vigtigere at tage højde for, end når vi taler om cykelhjelme til voksne. Vores børn er udsatte i trafikken, og derfor skal de have den bedste beskyttelse til hovedet.

Netop derfor kan det også være et svært valg at skulle finde den rigtige cykelhjelm til sit barn, fordi man gerne vil vælge en der er sikker og sidder godt på hovedet, og samtidig har et udseende der gør, at barnet ikke er utilfreds med at have den på.

Vi anbefaler, at du gennemgår forskellige tests af cykelhjelme til børn, og når du så har fundet et par stykker, der opfylder dine krav, så tag barnet med på råd i forhold til farver, mønstre og form. Jo gladere barnet er for sin cykelhjelm, des nemmere bliver det at få ham eller hende til at tage den på når I skal ud på cyklen.

I Danmark er det endnu ikke blevet lovpligtigt at bære cykelhjelm for børn under 15 år, ligesom det er blevet det i Sverige. Men derfor vil vi alligevel på det kraftigste opfordre til, at børn aldrig cykler uden cykelhjelm – heller ikke blot på små ture. Og dette gælder sådan set også for børnenes forældre. Vi tilbyder et stort udvalg af børne cykelhjelme fra nogle af de mest populære mærker på markedet.

Hvis barnet nu ikke er helt tilfreds med pasformen og synes den driller lidt, så har vi gratis ombytning på cykelhjelme til børn - ja, faktisk alle cykelhjelme. 

Børn cykler endnu tidligere end før

Danmark er et af de allermest cyklende folkefærd i verden, og næsten hver eneste af os har en cykel. Derfor er de færreste også i tvivl om, at det er en god ide, at lære barnet at manøvrere cyklen så tidligt som muligt. Men hvornår skal man egentlig begynde træningen med cyklen? Det er der mange delte meninger om, men der er flere og flere, der lader de helt små op til fire år starte med en cykel uden pedaler. Her lærer børnene nemlig at balancere på cyklen og få en følelse af, hvordan man cykler. 

Løbecyklen, som den kaldes, er en rigtig god måde at starte på, og langt de fleste børn elsker at køre på løbecyklen. Det betyder jo også, at springet ikke er så stort at tage til den rigtige cykel, som nogle børn er mere skeptiske over for på grund af usikkerhed. Børn, der har lært balancen løbecykel først kan ofte gå direkte over til en rigtig cykel uden støttehjul. 

Når du skal lære dit barn at cykle, gælder det vigtigste råd, at børnene skal have gode vaner fra begyndelsen. På den måde lærer de at cykle sikkert i trafikken – det giver dem selvtillid, og det betyder jo samtidig, at de får rørt sig så godt som hver dag. Senere, når børnene bliver lidt ældre, giver det jo også dig og dit barn frihed, når barnet selv kan cykle til fritidsaktiviteter og besøge venner, uden at bilen skal startes først. 

I de senere år er der kommet meget mere fokus på sikkerheden, når de nye trafikanter skal lukkes ud i trafikken. For bare få år tilbage var der ikke mange, der tænkte over, at børn skulle have cykelhjelm på, når de cykler – også i årene efter den første træning og ja, vel egentlig også gennem resten af livet. Dermed begynder også jagten efter den helt rigtige hjelm til barnet, og det kan blive en længere affære, for der er efterhånden blevet mange at vælge imellem. Men hvad er så vigtigt, når man skal finde den rigtige cykelhjelm til barnet? Det er jo ikke nok, at det er en hjelm, barnet godt kan lide, fordi den ser smart ud. Det skal jo også være en sikker hjelm, der skal leve op til kravene, hvis det værste skulle ske, og der sker en ulykke. 

CE-mærket er et krav til dit barns nye hjelm

Først og fremmest skal hjelmen være godkendt, så du har garanti for, at hjelmen modstår et slag mod hovedet. Du skal lede efter CE-mærket, som er den europæiske standard for godkendte cykelhjelme til både børn og voksne. Når det er på plads, så er der flere vigtige ting, du skal tjekke, inden I bestemmer jer for en model. Hjelmen skal sidde godt på hovedet, så det er vigtigt, at barnet prøver den i butikken først. 

Læg i samme forbindelse mærke til mulighederne for at indstille cykelhjelmen, så den kan sidde godt og stramt på hovedet, for ellers er den så godt som intet værd! Hjelmene til børnene sidder nemlig ofte forkert, når det blotter panden og hælder bag om mod nakken. Den skal faktisk sidde, så den dækker både baghoved, tindinger og pande. Læg derfor mærke til, om hjelmen sidder vandret, når du ser på den fra siden. Derudover skal der maksimalt være to-tre centimeter fra øjenbryn og til hjelmens forkant på panden. 

Nogle børn og babyer bryder sig ikke om, hvis cykelhjelmen er spændt for hårdt. Men problemet er, at hvis den er spændt for løst, så risikerer den altså at falde af, hvis der sker et uheld. Hjelmen skal strammes så meget, at den ikke rutsjer rundt på hovedet. Der skal kun være plads til to voksnes fingre mellem remmen og dit barns hage. Husk også at spænde jævnligt efter, så remmen under hagen ikke bliver løs allerede efter et par uger.

Nå ja, og så skal du naturligvis huske jævnligt at lægge mærke til, om cykelhjelmen stadig passer til dit barns hoved, for børnene har det jo med at vokse sig større. I øvrigt skal en cykelhjelm altid kasseres og udskiftes, hvis uheldet har været ude, og hjelmen har fået skrammer efter et hårdt stød. Når det er sket, så er der nemlig ikke længere nogen garanti for, at den kan beskytte ligeså godt, hvis det skulle ske en anden gang. 

Sådan kommer dine børn i gang

Når den vigtige sikkerhed for barnet er kommet på plads, så er det blevet tid til at starte cykeltræningen. Her følger nogle gode råd til, hvad I som forældre kan gøre. Begynd træningen på en legeplads eller på stier eller lukkede veje, hvor der er plads til at tumle. Du kan for eksempel tegne en bane op med kridt, som barnet skal cykle i - lige ud, dreje, stoppe og så videre.

Som voksen skal du altid være tålmodig og give barnet god tid til at føle sig sikker. Der skal være god tid, når I træner sammen. Husk, at øvelse gør mester! Inden børnene kommer ud i den rigtige trafik, er det vigtigt, at de har lært at holde balancen på cyklen – også når de drejer og bremser. De skal også have lært at se sig til siden og se sig tilbage over skulderen uden at slingre alt for meget. Endelig skal de selvfølgelig også have lært at give tegn til at dreje til højre og venstre og ved stop. 

Det er heldigvis meget sikkert at cykle i Danmark. Cykelstierne er oftest i god stand, og de har gjort cykling til en sikker måde at transportere sig på. Men det er ikke alle steder, det står lige så godt til. Derfor er det også en rigtig god ide at øve barnets vej til skole, flere gange inden den første skoledag. 

Jo flere gode vaner, du har lært barnet, jo sikrere opfører det sig i trafikken. Og så er cykelhjelmen jo altid en ekstra sikkerhed, du skal kunne stole på.

Børn og cykelhjelm – to ting, der hænger sammen

Gennem de seneste 20 år har danskerne for alvor forstået, hvor vigtigt det er, at tage cykelhjelmen på, inden man begiver sig ud i trafikken, hvad enten det er i mylderet i byerne eller på de mere ensomme landeveje i de mindre bysamfund. Men det er trods alt ikke alle voksne, der tager hjelmen på, selvom alle undersøgelser viser, at risikoen for alvorlige hovedskader falder betragteligt, når man bærer hjelmen: Kun omkring halvdelen af den voksne, cyklende del af befolkningen bærer cykelhjelm, når de cykler. 

Så står det straks bedre til blandt cyklende børn. Her viser undersøgelser, at omkring otte ud af ti børn husker at spænde hageremmen og tage cykelhjelm på, når der skal trampes løs i pedalerne. Børn elsker at cykle, og det er en rigtig god ide at lære dem fra begyndelsen, at man cykler sikrest med en cykelhjelm. På den måde beskytter man bedst hovedet mod alvorlige skader. Men som forældre skal du være meget opmærksom på, at selvom langt de fleste børn bruger cykelhjelm i den tidlige alder, så falder antallet betragteligt når barnet bliver lidt ældre og omkring de 12 år. Og det er til trods for at der bliver lavet nogle rigtig lækre cykelhjelme til børn fra mærker som Met og Bell. Det er derfor en god ide at blive ved med at sikre, at dit barn bruger cykelhjelmen.

Det gælder det om at videregive barnet alle de gode vaner, inden sønnike eller datteren når den alder. Det skal simpelthen gøres til den mest naturlige ting i verden, at børn tager cykelhjelm på, når de skal cykle. Derfor er det også ekstremt vigtigt, at det er den helt rigtige cykelhjelm, som dit barn glæder sig til at tage på. Det kan du læse meget mere om i det følgende herunder.

Hvordan skal cykelhjelm til børn sidde?

Børn og cykelhjelm hører sammen som biler hører sammen med sikkerhedsseler. Men børn skal også have den rigtige cykelhjelm på, og så skal den også sidde rigtigt. Alt for ofte ser man børn med cykelhjelmen dinglende alt for løst på hovedet, og den sidder måske alt for langt nede i nakken mens hjelmens forside peger direkte op i luften. Dermed er panden og ansigtet blottet, og hvis barnet vælter, styrter eller kommer ud for et uheld, så hjælper cykelhjelmen altså ingenting, og i stedet for hjelmen bliver det for eksempel næsen, der rammer asfalten først! Børn bærer cykelhjelmen på en sådan måde, at den sidder helt vertikalt, lige hen over hovedet og med cirka en eller to centimeter over øjenbrynene.

Det siger måske sig selv, men cykelhjelmen på barnets hoved skal også sidde halt fast og stramt hele vejen rundt. Du skal kunne føle, at du trækker cykelhjelmen over hovedet, ellers sidder den altså ikke stramt nok. Det er en god ide at vælge en cykelhjelm med et skruespænde i nakken, så størrelsen altid kan finindstilles til den ene eller anden side. Det er også en praktisk ordning om vinteren, hvor børn jo gerne skal have hue på, når de skal ud for at cykle i morgentrafikken. Med skruespændet kan du få hjelmen til at sidde helt stramt og sikker på barnets hoved, selvom det har en hue på under hjelmen.

Skruespændet skal sidde lige i midten af nakken. Stropperne under hagen er det sidste, der skal sidde helt korrekt. De fleste børn har prøvet at få et stykke hud i klemme, når hageremmen spændes fast, og det er en smertefuld oplevelse for barnet, der aldrig glemmer det igen, og som måske bliver ængstelig hver gang, hjelmen skal på fremover. Sæt derfor remmen på en sådan måde, at du kan få klemt to fingre ind mellem remmen og hagen, for så sidder den hverken for tæt eller for løs på børn – cykelhjelmen sidder nu helt korrekt, hvis remmene fra hagen former et Y på hver side af ørerne.

Husk at cykelhjelmen skal udskiftes, hvis hjelmen har været udsat for et kraftigt stød, for så har hjelmen udtjent sin pligt som beskyttelse for barnets hoved og virker ikke efter hensigten længere. 

En cykelhjelm til børn skal naturligvis være tip top i forhold til sikkerheden, så derfor skal du altid sikre dig, at hjelmen er mærket med CE-certifikatet – den europæiske sikkerhedsstandard for en sikker hjelm, der overholder alle bestemmelser. Uden det mærke kan du ikke være sikker på, at hjelmen lever op til de krav, som EU’s myndigheder har til børns cykelhjelme.

Hvis du er i tvivl om cykelhjelmen er korrekt mærket så spørg dig for i butikken eller skriv til webshoppen. Du kan også lede efter forskellige undersøgelser og beskrivelser om cykelhjelmen på internettet. Der findes mange undersøgelser af forbruger organisationer eller anmeldelser af andre forældre, der har købt den samme hjelm til sine børn.

Mange forældre kender udmærket til, at barnet synes dårligt om deres cykelhjelm, og så kan et være en udfordring at overtale barnet til at tage hjelmen på hver eneste gang, de skal ud for at cykle. Derfor er et godt råd til forældrene, at barnet selv er med til at bestemme, hvilken cykelhjelm, det allerhelst vil have.

Langt de fleste gange er det et spørgsmål om mønstre og farver, som tiltaler børnene. Heldigvis laver de fleste producenter farvestrålende hjelme med spændende mønstre eller illustrationer, så det bør ikke være noget problem at finde den seje eller søde hjelm, som dit barn er faldet pladask for. Og der er ingen regler for, hvor farvestrålende, hjelmende kan være.

Det er tværtimod kun en fordel, at I køber en børnecykelhjelm i et festfyrværkeri af farver. For jo klarere farver, jo bedre bliver barnet set i trafikken på de mørke morgener og i de sene eftermiddagstimer om vinteren og efteråret. I samme kategori er det en klar fordel, at dit barn får en cykelhjelm, der har fast monterede reflekser. Der gælder ingen begrænsninger i forhold til at gøre sig synlig over for bilisterne. Nogle af de mest populære cykelhjelme til børn er Nutcase.