De yngste er dem der bruger cykelhjelmen mest
Rådet for Sikker Trafik har siden 2004 registreret brugen af cykelhjelm, og tallet har været støt stigende. I 2020 brugte gennemsnitligt hele 82% af børnene cykelhjelm, når de cyklede i skole – til sammenligning brugte kun 33% af de cyklende skolebørn hjelm i 2004.
Specielt de yngste skolebørn er gode til at huske cykelhjelmen; hele 94% af de 6-9-årige kører med hjelm, mens kun 63% af skolebørn over 12 år bruger cykelhjelm, når de cykler til og fra skole. Dog var tallet for cykelhjelm børn over 12 år brugte i 2004 kun 13%, så det er en mangedobling i løbet af de seneste 18 år.
De voksne bliver også bedre
Kigger man på de voksne, er det kun 47%, der bruger hjelm, når de cykler i byen. Tilbage i 2004 var det kun 6% af de voksne, som cyklede med hjelm, så der er afgjort sket en kæmpe udvikling i danskernes mening om cykelhjelme.
Hvorfor køre med cykelhjelm?
Hvis du er uheldig at styrte på cyklen, kan en cykelhjelm mindske risikoen for alvorlige hovedskader med omkring 60%. I perioden 2015-2019 kunne politiet rapportere om 633 cyklister, der havde fået alvorlige hovedskader i trafikulykker (det er vel at mærke kun de tilfælde, der er blevet anmeldt til politiet), og i samme periode døde 52 cyklister som følge af en hovedskade.
Hvert eneste år er mere end 2.600 cyklister i kontakt med skadestuen på grund af hals- og hovedlæsioner. Kigger man på alvorligt tilskadekomne cyklister, ses der omtrent halvt så mange alvorlige hovedskader, hvis cyklisten har brugt hjelm. Kun 16% af alvorligt tilskadekomne cyklister, som havde cykelhjelm på, da ulykken skete, fik en hovedskade. Cyklister, der kom alvorligt til skade og ikke kørte med hjelm, fik hovedskader i 33% af tilfældene.
Hvad er reglerne for cykelhjelme?
Som nævnt er det i Danmark ikke lovpligtigt at bruge cykelhjelm – hvis du kører på cykel eller elcykel. Kører du derimod på el-løbehjul, uniwheel, el-skateboard, hoverboard, speed pedelec eller lignende køretøjer, skal du bruge hjelm. Kører du på et af disse køretøjer uden hjelm, er bøden 1.500 kr. – så en el løbehjul hjelm kan hurtigt blive en god investering!
Hvordan finder jeg den rigtige cykelhjelm?
Når du står og skal købe en ny cykelhjelm, er der flere faktorer, som spiller ind i forhold til, om du faktisk også vil få hjelmen brugt. Dit første indtryk er naturligvis hjelmens udseende – er det en fed skaterhjelm, en sporty MTB hjelm eller en kikset snublekyse? – og selvom det også er en medvirkende faktor til at give dig lyst til at tage hjelmen på, er det ikke det vigtigste. Hjelmen skal sidde rigtigt, være behagelig at have på og passe til dit hoved.
Cykelhjelmen skal sidde ordentligt fast på dit hoved, men den må ikke stramme. De fleste hjelme har et spænde i nakken, hvor du kan justere størrelsen – du skal kunne bukke dig, uden hjelmen falder af. Din hjelm skal sidde vandret på dit hoved for at dække både pande og nakke. Som tommelfingerregel skal der være ca. 2 cm mellem dit øjenbryn og kanten på hjelmen. Der skal være plads til to fingre under hageremmen, når du spænder hjelmen – tjek gerne remmene på din og dit barns cykelhjelm ugentligt.
Kilder:
www.sikkertrafik.dk/rad-og-viden/cykel/cykelhjelm/hvor-mange-bruger-cykelhjelml
www.sikkertrafik.dk/rad-og-viden/cykel/cykelhjelm/fakta-om-cykelhjelm
www.sikkertrafik.dk/rad-og-viden/cykel/cykelhjelm/hvad-siger-loven
www.sikkertrafik.dk/rad-og-viden/cykel/cykelhjelm/spaend-hjelmen-rigtigt