Hvad skal jeg holde øje med?
Hvad der er vigtigt, når man er på udkig efter skihjelme, er at have egen stil for øje. De fleste skihjelme i dag opfylder de krav, der måtte være for skihjelme – selvom der mange steder ikke er krav til hverken hjelm eller at man bærer én i det hele taget. Skihjelme har selvfølgelig forskellige specifikationer, som du kan læse mere om her, men det vigtigste for de fleste er, at hjelmen matcher det resterende skitøj, og at hjelmen sidder behageligt.
Skihjelme ligner i deres udformning de populære Nutcase cykelhjelme, da udformningen sørger for en afstivning og beskyttelses særligt af nakkepartiet. Mange skaterhjelme har også denne udformning og matte finish, der præger både skater- og skihjelme i dag. Skulle man derfor overveje at tage den almindelige cykelhjelm med på pisten, er det derfor en ekstremt dårlig idé.
Skihjelmes specifikationer
Selvom man ikke bør overveje at skifte en skihjelm ud med en cykelhjelm, er der alligevel mange specifikationer, der hos både cykel- og skihjelm ligner hinanden.
Skihjelme er udformede i en velkendt in-mold konstruktion, der er et begreb, man bør kende i jagten på skihjelm. En in-mold konstruktion gør det muligt for hjelme at tilpasse sig det enkelte hoved, og dermed sørge for at hjelmen sidder optimalt.
Hvis man ønsker optimal komfort og sikkerhed i ét, bør man se efter en hjelm, der har ”øreklapper” eller flisbeskyttelse. Flisklapperne sidder i rummet mellem fastspændingen på hjelmen og kan derfor ikke glide op eller ned.
Når man suser ned af pisten, kan det hurtigt blive en bidende kold fornøjelse, og derfor har man brug for al den varme, man kan tilegne sig, som muligt. Har man en tyndere uldhue på under skihjelmen, er man i virkeligheden klar til at indtage de europæiske fjelde uden at fryse.
Hvilken størrelse skal jeg vælge?
Der findes utrolig mange guides til, hvordan man vælger den rigtige størrelse, når man skal vælge hjelm. Når man skal købe skihjelm, kan man sagtens følge en ganske almindelig størrelsesguide til cykelhjelme, da princippet er det samme. Måler man omkredsen af hovedet, har man dermed en god indikation på, hvilken størrelsesrangering man ligger inden for.
Skulle man være i tvivl om, hvilken størrelse man skal vælge, hvis man ligger imellem de generelle størrelser, må man gå ind og vurdere. Man kan undersøge, hvilke størrelser af cykelhjelme man har plejet at bruge for at skabe sig et billede af, hvor på skalaen man ligger. Når det er sagt, er det på de fleste hjelme muligt at indstille hjelmen med en drejemekanisme, sådan at man kan stramme skihjelmen ind, hvis den sidder løst.
I hvilke lande er det lovpligtigt at køre med hjelm?
Der er efterhånden flere og flere, som antager, at det er en selvfølge med skihjelm på skiferien – og heldigvis for det – men det er faktisk de færreste steder lovpligtigt at køre med skihjelm på hovedet, selvom det absolut er det smarteste.
Der er dog enkelte steder, hvor man ved lov har vedtaget påbud om skihjelm for børn under 15 år, herunder Italien og Østrig.
I Norden er det ikke lovpligtigt med skihjelm, men mange steder er det sådan at børnene kan komme gratis med liften, hvis de bærer skihjelm. På denne måde slipper man tvang fra regeringsside, fordi motivationen fra forældrene bærer igennem. Selvfølgelig skal man gøre sig det klart, at man som forælder eller voksen på skiferien er den bedste rollemodel på hele pisten, og derfor gør man det nogen ting lettere at få skihjelmen placeret på barnets hoved, hvis man selv bærer skihjelm.